Свят

Израел атакува военен ръководител на Хамас в Хан Юнис

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелското армейско радио съобщи, че бойците на Израел са нанесли удар по военен ръководител на Хамас в Хан Юнис в Газа. То добави, че не е ясно дали Мохамед Дейф е бил убит. Израелските военни заявиха, че проверяват доклада. Представител на Хамас не потвърди дали Дейф е присъствал. На свой ред медийната служба на Хамас съобщи, че най-малко 71 души са били убити, а поне 290 са били ранени при въздушния удар. Сред тях са били и членове на службата за гражданска помощ.

Според Гражданската защита на Газа набелязаният район е бил определен от израелските сили като безопасна зона. През последните дни израелските военни засилват въздушните си атаки срещу централните райони на Газа, особено в Дейр ел Бала, където на хората е казано да потърсят убежище. Междувременно усилията за постигане на примирие продължават. Ръководителят на политическия офис на Хамас в Ливан заяви пред информационна агенция Асошиейтед прес, че организацията иска писмени гаранции от посредниците, че Израел няма да възобнови войната след освобождаването на първата група израелски пленници в Газа.

 

Винаги сме настоявали за постоянно прекратяване на огъня, поради което променихме този текст в документа, който представихме на 11 юни миналия месец, като заявихме, че преговорите трябва да продължат, за да се постигне постоянно прекратяване на огъня."

Ахмед Абдул-Хади, представител на Хамас в Ливан

Задълбочава се и хуманитарната криза в палестинския анклав. Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци Филипе Лазарини заяви, че организацията разполага с достатъчно средства, за да продължи да работи ефективно едва до септември. На свой ред в речта си на конференцията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че палестинците в ивицата Газа са принудени да се придвижват "през пейзаж на разрушение и смърт". Гутериш призова и за повече дарения от страните членки.