Свят

Израел позволи на журналисти да разгледат опустошения град Рафа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Преди два месеца, преди израелските войски да нахлуят в Рафа, градът е дом на над 2 милиона души. Днес е покрито с прах призрачно място. От пътя се виждат изоставени жилищни сгради със следи от куршуми, гранати, шрапнели. Спални и кухненски помещения се виждат през зейналите дупки на фасадите, осеяни с купчини боклуци. В Рафа са останали малко мирни жители.

Израел твърди, че почти е ликвидирал силите на Хамас в града. Армията дори покани международни журналисти да разгледат останките и разрушената инфраструктура на палестинското ислямистко движение.

Преди инвазията в Рафа на 6 май Израел твърдеше, че останалите 4 бойни батальона на Хамас са се изтеглили там и са се укрили в гъсто населени жилищни квартали. При последвалата офанзива израелските сили са убили стотици екстремисти. Но и много цивилни жители – жени и деца.

Военните казват, че е било необходимо да се действа с такава интензивност, защото бойците на групировката са превърнали жилищните райони в капани и засади. Миналия месец 8 израелски войници загинаха при един взрив.

 

Хамас е построила всички тези тунели в жилищни квартали, сред къщи, джамии, обществени сгради, за да създаде своя терористична система. Някои от тези тулени са капани, част от военната рамка на бригадата Рафа. Тази рамка има няколко функции. Едната е контрабандата на оръжия в Газа. Ние сме предприели пълно унищожаване на тази тунелна инфраструктура.

к-л Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана (IDF) 

Около 1.4 милиона палестинци се бяха струпали в Рафа, след като избягаха от боевете в други части на ивицата Газа. По данни на ООН, в момента там са останали около 50 000 души. Останалите са се преместили в съседна зона, обявена от Израел за „хуманитарна“, където условията са живот са изключително лоши. Хората имат оскъден достъп до чиста вода, храна и медицински грижи.

Доставките на помощи за южната част на анклава са в застой. Защото един от двата пропускателни пункта – на границата с Египет – е затворен от Израел.

А през другия – Керем Шалом – минават малко камиони, натоварени с помощи, тъй като маршрутът е опасен и конвоите са уязвими за атаки от въоръжени групи.

Докато хуманитарната ситуация се влошава все повече, израелските сили продължават своята офанзива срещу оцелелите бригади на Хамас. 

Израелците искат бърза сделка за примирие и връщане на заложниците

 

Хиляди хора протестираха в Тел Авив, призовавайки премиера Бенямин Нетаняху да приеме споразумение за прекратяване на огъня, което може да върне заложниците, държани от Хамас в ивицата Газа.

Отбелязвайки 9 месеца от началото на войната в Газа, протестиращите граждани, сред които много роднини и приятели на заложниците, блокираха магистрали в неделя, призовавайки Нетаняху да се оттегли от властта.

Денят на нарушенията започна в 6:29 сутринта – точния час, в който бойци на Хамас и други ислямистки групировки изстреляха първите ракети към Израел на 7 октомври 2023 г.

 

Яир и Ейтан бяха отвлечени на 7 октомври от кибуца Нир Оз пред очите на Биби Нетаняху. Сега освобождаването им е негова отговорност. Но той пропиля 9 месеца. Искаме споразумение сега. Това е единственият начин да бъдат върнати.

Далия Кушнир-Хорн – снаха на заложниците Яир и Ейтан Хорн

Израел и Хамас се доближиха до възможно споразумение за прекратяване на огъня, след като палестинската групировка изглежда се отказа от искането си всяко такова да включва пълно спиране на войната и изтегляне на израелската армия от Газа.

Израел издаде нови заповеди за евакуация на части от град Газа, който беше тежко бомбардиран и до голяма степен опразнен в началото на офанзивата.

Палестинските бойци убиха около 1200 души при бруталното си нападение и взеха други 250 за заложници. Около 120 души остават в плен, а Израел смята, че около 40 от тях са вече мъртви.

Междувременно Хизбула съобщи, че нейни бойци са извършили 9 атаки срещу израелски постове в Северен Израел и по ливанско-израелската граница.

Според изявление на групировката в канала ѝ в Telegram, ракетите са били насочени срещу израелски войници в Беркат Риша и са предизвикали жертви и ранени. В друго изявление се посочва, че е било взето на прицел оборудване за наблюдение в Ал-Рахеб. Бил е бомбардиран и щаб на 91-а дивизия в израелските казарми Елит.