Европа

Израел призна провал в защитата на жителите на южен кибуц

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки тела са били открити след израелска операция в квартал на град Газа. Това съобщи гражданската защита на палестинската територия. IDF обявиха, че са приключили операциите в квартала Шужания, при които са били унищожени тунели на Хамас и елиминирани десетки терористи.

След изтеглянето на израелските сили гражданската защита на ивицата Газа съобщи за откриването под разрушенията на "телата на около 60 мъченици".

Израелската армия призна за провал в защитата на южен кибуц при атаката на 7 октомври миналата година. В доклад, представен на жителите на кибуца Беери, се твърди, че армията се е провалила в защитата на цивилното население.

Започнахме серия разследвания на събитията от 7 октомври. В този ден Израелските сили за отбрана се провалиха в мисията си да защитят гражданите на Израел. Не бяхме подготвени за терористичната атака на Хамас, която включваше хиляди терористи, проникнали в страната от десетки точки по едно и също време и започнали кампания на убийства, кланета и отвличания от южните селища на Израел и военни постове.

К-л Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Беери се намира на около 4 километра източно от разделителната стена между Израел и ивицата Газа. Според документа, в Беери 101 цивилни са били убити, 32-ма души са били взети за заложници, от които 11 са все още държани в плен в ивицата Газа. Освен това 150 къщи и други сгради са били разрушени при нападението. По време на сраженията 23-ма военни и 8 полицаи са били убити, според доклада, в който се уточнява, че 340 терористи са проникнали в кибуца на 7 октомври.

А министърът на отбраната на Израел призова за държавно разследване на действията на цялото правителство и службите около атаката на палестинското ислямистко движение Хамас. Той не пропусна и себе си в това число.

 

Трябва ни проверка на национално ниво, която да изясни фактите и да доведе до усвояване на правилните уроци... Разследването трябва да обхване и мен, министъра на отбраната. Трябва да обхване и министър-председателя, началника на генералния щаб, директора на Шин Бет.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

Нетаняху отхвърли предишните призиви за държавно разследване на нападението от 7 октомври, което завари Израел неподготвен и предизвика войната в ивицата Газа, заявявайки, че разследването на случилото се трябва да бъде направено след края на войната.

Само израелското правителство може да взема решения за сформирането на държавна комисия за разследване, която има по-широки правомощия.