Свят

Великобритания ще поднови помощта за агенцията за палестинците (Допълнена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Новото британско правителство на лейбъристите възобнови финансирането на главната агенция на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, отменяйки решението на предишния кабинет да спре средствата за организацията.

 

Агенцията е единствената организация, която може да предоставя помощ в необходимия мащаб предвид хуманитарните нужди в Газа.

Анелизе Додс, министър на външните работи, Британската общност и развитието на Обединеното кралство

В Агенцията за подпомагане на палестинците работят хиляди служители, като тя предоставя жизненоважна помощ и услуги на милиони хора в Близкия изток. В Газа тя е основният доставчик на храна, вода и подслон за цивилното население по време на войната между Израел и Хамас. Израел обаче обвинява агенцията във връзки с бойци, като твърди, че стотици нейни служители са членове на бойни групировки, включително някои от тях, за които се твърди, че са участвали в нападенията на 7 октомври. Тези обвинения доведоха до замразяване на финансирането на агенцията от страна на много западни дарители в момент, когато Газа страда от хуманитарна криза. Тя бе предизвикана от войната и спрелите доставки на продукти. Агенцията заявява, че е предприела бързи действия срещу обвиняемите, а независим преглед на неутралността и е установил, че Израел не е изразявал преди това загриженост относно работниците и не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си.

 

Проследихме много внимателно независимия преглед и получихме уверение, че се предприемат действия в отговор на становището, като така ще се възобновят нужните средства за бедстващите.

Анелизе Додс, министър на външните работи, Британската общност и развитието на Обединеното кралство

На въпроса дали САЩ също ще възобновят финансирането, министър Додс отговори, че това е решение, което всяка страна трябва да вземе поотделно. Междувременно политикът заяви, че лейбъристкото правителство ще се стреми да върне бюджета на Обединеното кралство за помощ за развитие на 0,7 % от БВП, „когато фискалните обстоятелства го позволят“.

 

Блинкен смята, че примирието между Израел и Хамас е "на една ръка разстояние"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че дългоочакваното прекратяване на огъня между Израел и Хамас е на една ръка разстояние.

Вашингтон работи с Катар и Египет, за да се опитат да договорят прекратяване на огъня и да освободят заложниците. Тяхна цел е и да доставят повече хуманитарна помощ в анклава, опустошен от израелските въздушни удари. Междувременно Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че израелските военни са убили 37 души и са ранили 54 други през последните 24 часа в територията. Според тях повечето цели са били семейни къщи. От своя страна израелските военни заявявиха, че войските им продължават „оперативната дейност, основана на разузнаване“ в Рафа.