Свят

Над 495 хиляди души в Газа са застрашени от системен глад

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Разселените палестинци се редят почти всеки ден пред импровизираната благотворителна кухня за раздаване на храна в Дейр ал-Балах в централната част на Газа. Това се случва, тъй като хиляди хора в анклава продължават да изпитват продоволствена несигурност, главно поради липсата на разпределение на помощи и рязкото покачване на цените на храните. Жени, деца и мъже често са забелязвани да носят чинии, кофи и контейнери, за да получат своя дял от храната, която се състои основно от ориз и боб с доматен сос. 

Що се отнася до храната и храненето като цяло, от 10 месеца не съм вкусвала месо или плодове, защото те струват много пари. Животът е много скъп.

Айша Матар, разселена от град Газа

Миналия месец експерти заявиха, че цялата ивица Газа остава изложена на "висок риск" от глад, след като израелската офанзива в Рафа през май разсели хиляди хора и наруши операциите по предоставяне на помощи. В доклад на водещия международен орган за справянето с хуманитарните кризи се казва, че почти всички в анклава изпитват продоволствена несигурност. Освен това се очаква над 495 000 души да изпитат най-високото ниво на глад през следващите месеци. Израелските ограничения, сраженията и сривът на реда и законността ограничиха усилията за предоставяне на хуманитарна помощ, което доведе до засилването на редица проблеми. Впоследствие висшият съд на ООН нареди на Израел да предприеме мерки за защита на палестинците, докато разглежда обвиненията в геноцид срещу лидерите на страната. Израел отрича всички твърдения.