Свят

Израел наредеи евакуация в Муваси - военните планират атака срещу Хамас

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Стотици разселени палестинци отново бяха принудени да се евакуират от лагера Муваси, в Хан Юнис. Израелски военни издадоха заповед за евакуация на района, обявен за хуманитарна зона. Хората напуснаха района пеша на фона на силни експлозии и дим, тъй като обстрелът продължаваше. Израелските военни заявиха, че планират операция срещу бойците на Хамас, които са се установили в района и го използват за изстрелване на ракети към Израел. Районът включва източната част на хуманитарната зона Муваси, която се намира в южната част на ивицата Газа. Много палестинци са били изселвани многократно в търсене на безопасност по време на наказателната въздушна и наземна кампания на Израел. 

 

Не знаем къде да отидем. Това е седмият или осмият път в който се местим от място на място. Докато спяхме започнаха да стрелят по нас. Навсякъде валят бомби. Къде са останалите държави? Елате и вижте какво се случва с нас. 

Холуд Ас Дадас

По-рано този месец Израел заяви, че по негови данни най-малко 1,8 млн. палестинци понастоящем се намират в хуманитарната зона. Тя обхваща участък от около 14 км по протежение на Средиземно море. Голяма част от тази зона сега е покрита с палаткови лагери, в които липсват санитарни и медицински съоръжения и достъпът до помощ е ограничен, твърдят ООН и хуманитарни групи. Съобщението за евакуация дойде по време на деликатни преговори за прекратяване на огъня в Газа, като американски и израелски представители изразиха надежда, че споразумението е по-близо от всякога. Египет, Катар и Съединените щати продължават да настояват Израел и Хамас да постигнат споразумение за поетапно прекратяване на огъня, което да спре сраженията и да освободи заложниците.