Свят

Нетаняху очерта неясен план за следвоенна Газа пред конгреса на САЩ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху очерта неясен план за „дерадикализирана“ следвоенна Газа и изтъкна потенциален бъдещ съюз между Израел и арабските съюзници на Америка. Това стана по време на му пред Конгреса на САЩ. Подобна договореност би изисквала историческо нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, а Рияд заяви, че съпротивата на Нетаняху срещу палестинската държавност, както и продължаващият конфликт в Газа, пречат на този напредък. Нетаняху благодари както на Байдън, така и на Тръмп за усилията им в полза на Израел. Междувременно десетки демократи бойкотираха изказването му, а хиляди пропалестински протестиращи демонстрираха наблизо. Нетаняху също така отхвърли критиките към израелската кампания, като отново обеща да постигне „пълна победа“ срещу Хамас.

Всички наши врагове трябва да знаят това. Тези, които нападат Израел, ще платят много висока цена. И докато се защитаваме на всички фронтове, знам, че Америка ни подкрепя. И аз ви благодаря за това.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Нетаняху обаче не спомена за създаването на път към палестинска държавност. На свой ред високопоставеният служител на Хамас Сами Абу Зухри заяви пред Ройтерс, че речта на израелеца е показала, че той не иска да сключи споразумение за прекратяване на огъня. Същевременно продължават израелските удари по ивицата Газа. Най-малко 129 палестинци са били убити, а други стотици са били ранени в Хан Юнис, откакто Израел започна последната си атака. Около 150 000 жители са били принудени да избягат. Атаки е имало и в централната част на анклава, като е поразен и бежанския лагер Бурейдж. Съобщава се, че хората бягат от там, въпреки че не са получили заповеди. Нападения е имало и в град Газа, където са обстрелвани домове.