Свят

Нетаняху: Освобождаването на заложниците е близо

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи на семействата на заложниците, държани в Газа, че сделката, която ще осигури освобождаването им, може да е близо. В момента политикът е във Вашингтон и се очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън по-късно тази седмица, след като направи обръщение към Конгреса. Междувременно израелските сили продължиха със своите атаки по южния район на Газа Хан Юнис, като се съобщава, че най-малко 81 души са загинали. Това се случва след като Израел нареди на цивилните да се евакуират от някои квартали, които според тях са били използвани за нови нападения от палестински бойци. Боевете продължават и в Рафа, където израелски въздушен удар уби двама палестинци.

Условията за връщането на заложниците се отплащат по простата причина, че оказваме много, много силен натиск върху Хамас. Виждаме известна промяна и мисля, че ще постигнем целта си.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

По-рано палестинските фракции, включително съперничещите си Хамас и Фатах, подписаха в Пекин споразумение за „прекратяване на разделението и укрепване на палестинското единство“. Това заявиха властите Китай. Споразумението стана възможно след преговори за примирие, чийто домакин бе Пекин и в които участваха 14 палестински фракции.

Китайският външен министър Ван И заяви, че то е „посветено на голямото помирение и единство. От коментарите му обаче не стана ясно каква роля ще играе Хамас, който не е част от Организацията за освобождение на Палестина. Диалогът се проведе в момент, когато бъдещото управление на палестинските територии остава под въпрос след многократното обещание на Израел да ликвидира Хамас след нападението от 7 октомври.