Свят

В Ивицата Газа върлуват кожни заболявания

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В дерматологичния кабинет на болница „Насър“ в централната част на Газа се стича непрекъснат поток от нещастни деца и разтревожени родители. Кожните заболявания са широко разпространени в анклава. Родители твърдят, че причината за това са ужасните условия в пренаселените палаткови лагери. Летните горещини и сривът на санитарните възли, който е довел до появата на басейни с открити отпадни води, също допринасят за кризата. 

 

Изведнъж на главата на дъщеря ми се появи малка пъпка. Помислих си, че това е нормално, тъй като високите температури се отразяват на кожата й. На следващия ден пъпките се разпространиха по тялото  и лицето й. Ужасена съм. 

Манар ал-Хеси

По данни на Световната здравна организация лекарите се борят с повече от 103 000 случая на въшки и краста и 65 000 случая на кожни обриви. Според Програмата на ООН за развитие в Газа от началото на войната са регистрирани над 1 милион случая на остри респираторни инфекции, над половин милион случая на остра диария и над 100 000 случая на жълтеница. Според служители на ООН разпределението на хуманитарните доставки, включително сапун, шампоан и лекарства, е приравнено до нула. Насим Басала, дерматолог в болницата „Насър“, заяви, че на ден в лечебното заведение идват от 300 до 500 души с кожни заболявания. 

 

Разселването, гъстотата на хората в палатките, високите температури, липсата на чиста вода и използването на отпадни води подпомагат развитието на бактерии. Сега по-голямата част от водата в общините е изцяло от отпадъчни води. 

Д-р Насим Басала, дерматолог в болница „Насър“

При този поток от пациенти дори обикновените случаи могат да бъдат опасни. Децата са най-засегнати. По данни на здравните власти в Газа израелските атаки са отнели живота на повече от 39 000 души.