Свят

Израел продължава операцията си в окупирания Западен бряг

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Israel Izrael Gaza AP Снимка: АП, архив

Израелските войски са убили петима палестинци, които се криели в джамия в окупирания Западен бряг. Това съобщиха военните. Сред тях е и командирът на батальона в Тулкарем Мохамед Джабер, известен още като Абу Шуджаа. От Израелските сили за отбрана заявиха, че операциите на Западния бряг, които са едни от най-мащабните през последните години, вероятно ще продължат няколко дни в рамките на това, което определиха като превантивна кампания за предотвратяване на нападения срещу израелци.

На свой ред президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас прекъсна посещението си в Саудитска Арабия, за да се върне в Рамала, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че започването на мащабни военни операции от страна на Израел на Западния бряг е „дълбоко обезпокоително“.

 

Остро осъждам загубата на човешки животи, сред които тези на деца, и призовавам за незабавно прекратяване на тези операции.

Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН

Междувременно сраженията продължават в Ивицата Газа. Десетки хора бяха убити при боевете, които се разразиха в Хан Юнис. Там израелски танкове навлязоха в града. Военните наредиха евакуация в източната част на населеното място. Продължават и операциите в Дейр ал Бала, където са убити 8 души. Сраженията има и в град Газа. Въпреки това в Доха все още се водят преговори за сключване на мирно споразумение. Твърди се, че израелските, американските, египетските и катарските власти са провели разговори на „техническо ниво“ за прекратяване на огъня.

Същевременно йеменската групировка "Хути" се съгласи да позволи на влекачи и спасителни кораби да достигнат до повредения танкер за суров петрол в Червено море. Това се случва след множество предупреждения за възможен нефтен разлив. По-рано мисията на Европейския съюз в Червено море заяви, че във водите няма данни за наличие на петрол. Мисията, наречена „Аспидес“, добави, че „Сунион“ все още е закотвен и не се носи по течението.