Свят

Размяната на удари между Израел и Хизбула е приключила (Допълнена)

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Israel AP Снимка: АП

Израел и ливанската военна групировка „Хизбула“ проведоха най-интензивната размяна на удари от началото на войната в Газа. Трансграничните атаки се случиха в момент, когато в Египет бяха възобновени преговорите на високо равнище, целящи прекратяване на огъня между Израел и Хамас във войната в Газа. Хизбула заяви, че е поразила израелски обект на военното разузнаване близо до Тел Авив, а Израел заяви, че ударите му са били превантивни. И двете страни потвърдиха, че нападенията са били насочени само към военни цели.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че военните са елиминирали хиляди ракети, които са били насочени към Северен Израел, и са свалили безпилотни самолети, насочени към центъра на страната. Израелските военни съобщиха, че един войник от военноморските сили е бил убит, а други двама са били ранени. Двама бойци на „Хизбула“ и един боец от съюзническа групировка са били убити, съобщиха от групировките. Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала заяви, че нападението, което е отговор на убийството на високопоставен командир на бойци в Бейрут миналия месец, е било отложено, за да се даде шанс на преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Израел и Хизбула разменят огън почти ежедневно, разселвайки десетки хиляди хора от двете страни на границата.

А според д-р Мохамед Халаф, експерт по близкоизточни отношения, конфликтът ще продължи, но няма да има разрастване. Вижте още във видеото: