Свят

Палестинци претърсват съборените си домове за полезни предмети

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Gaza Ivica Israzel Razrushenia AP Снимка: AP архив

Спасителните екипи в Газа съобщиха, че са успели да извадят повече от дузина тела от жилищен район в южния град Хан Юнис, който през последните седмици беше подложен на масирани бомбардировки и артилерийски обстрел. Загиналите са били откарани в болницата „Насър“ в града. Междувременно екип на Асошиейтед прес на място видя огромни разрушения в град Хамад, който е кръстен на бившия емир на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани. Хората, сред които жени и младежи, бяха забелязани да се завръщат в района след частичното изтегляне на израелските войски. Мнозина трябваше да вървят по разрушените пътища, за да стигнат до съборените жилищни сгради от двете страни. Някои от тях бяха забелязани да събират каквото намерят, за да могат да го използват в новите си домове или убежища.

Разрушенията са големи и страданието също. Град Хамад е почти бедстваща зона, близо 70 процента от сградите са разрушени. Но нашите екипи работят с надеждата да възстановят част от това, което е останало. Всички знаят, че екипите на гражданска защита не разполагат с тежката техника, от която наистина се нуждаем, особено в такива ситуации.

Ямен Абу Солайман, говорител на Гражданска защита в Хан Юнис

Междувременно Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че при военната офанзива на Израел в палестинския анклав са загинали най-малко 40 405 палестинци, а други поне 93 хиляди са били ранени. Трябва обаче да уточним, че министерството не прави разлика между бойците на Хамас и Ислямски джихад и цивилните граждани. Израел от своя страна твърди, че прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви, и обвинява Хамас, че използва гражданите за жив щит. Групировката обаче отрече това твърдение.