Свят

Палестинци споделят, че ежедневно се борят за храна и вода

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Izrael Israel Gaza Palestinci AP Снимка: AP архив

Разселените палестинци ежедневно се борят с нарастващия глад в анклава, тъй като все по-голям брой хора са принудени да се струпват в лагери с ограничени количества храна и вода. Десетки палестинци в Дейр ал Бала се събират всеки ден около доброволците, които раздават провизии, като често се бутат и крещят един на друг, за да могат да занесат част от ограниченото количество храна на семействата си. Абу Мохамед, който е бил разселван седем пъти от началото на войната, казва, че той и семейството му са претърпявали унижения, за да получат вода.

Надяваме се, че войната ще приключи. Ние молим Бог, а не хората, тя да приключи. Вече нямаме повече какво да губим. Ние сме приключили и вече не сме в състояние да понесем нищо. Какво да правим и на кого да се оплачем? Положението ни е тежко.

Абу Мохамед, разселен от Газа, разселван седем пъти

Поредните израелски заповеди за евакуация в Газа, сред които 12 само през август, са разселили 90 % от над двумилионното население от началото на войната между Израел и Хамас през октомври. Това заявява висшият хуманитарен служител на ООН за палестинската територия. В изявление на организацията се казва, че международното хуманитарно право изисква защита на цивилното население. Според говорителя на ООН Стефан Дюжарик евакуацията е и последната заплаха за персонала и, работещ в Газа, и засяга хуманитарни обекти. Той посочи като пример, че Световната продоволствена програма на ООН е загубила достъп до склада си в централната част на Дейр ал-Бала. Междувременно хуманитарната ситуация в ивицата се влошава.