Свят

Хиляди палестинци продължават да напускат Хан Юнис

От Euronews България Euronews България

Хиляди палестинци продължават да търсят безопасно място в южната част на ивицата Газа, след като израелските военни наредиха още евакуации. Израел неколкократно е нареждал масови евакуации, тъй като войските му се завръщат в силно разрушените райони, където преди се сражаваха с палестинските бойци. По-голямата част от дву-милионното население на Газа е било разселено, често многократно, в обсадената територия. Последните заповеди за евакуация се отнасят за районите на Хан Юнис, втория по големина град в Газа, включително част от обявената от Израел хуманитарна зона, от която според военните са били изстреляни ракети. Израел обвинява Хамас и други бойци, че се крият сред цивилното население и извършват нападения от жилищни райони.

Пуснаха листовки с молба да напуснем Хамад и досега сме на улицата, без да знаем къде да отидем. Наемът е над възможностите ни и кълна се в Бога, човек нито има пари да плати за кола, нито знае къде да отиде. Не мога да си позволя дори да купя мляко за детето си.

Салва Атар, разселена от Бейт Лахия

Хуманитарната зона постоянно се свива по време на войната вследствие на различните заповеди за евакуация. Стотици хиляди хора са се натъпкали в мизерни палаткови лагери с малко обществени услуги или са потърсили подслон в училища. Въпреки това според ООН стотици от тези съоръжения са били пряко засегнати или повредени. Според Министерството на здравеопазването на палестинската територия, което не прави разлика между цивилни и бойци, броят на загиналите палестинци в резултат на израелската военна кампания в Газа наближава 40 000 души. Междувременно групите за помощ се борят да се справят с огромната хуманитарна криза, а международни експерти предупреждават за глад.