Свят

Израел ще се стреми да ликвидира новия политически лидер на Хамас Яхия Синуар

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел ще бъде готов да отговори на всяка агресия срещу себе си. Това заяви началникът на генералния щаб на израелската армия. Ген. Халеви се срещна с пилоти на изтребители в базата Тел Ноф, докато напрежението в Близкия изток продължава да расте.

 

Ще знаем как да започнем много бърза атака в Ливан, Газа, навсякъде в Близкия изток, над и под земята. Ще изпратим много ясно послание към нашите врагове; тези, които във всяка своя реч говорят как ще унищожат държавата Израел - ние ще ги нараним и ще продължим да ставаме по-силни.

Ген. Херци Халеви – началник на генералния щаб на израелската армия 

Страховете от ескалация в по-широка регионална война са очевидни, откакто Израел ликвидира първо висш военен командир на проиранската ливанска групировка Хизбула, а след това и политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Иран и Хамас заявиха, че ще отмъстят.

След избора на Яхия Синуар за новия политически лидер на радикалното палестинско движение Израел обяви, че ще се стреми към ликвидирането му.

САЩ смятат Синуар за терорист, който трябва да бъде изправен пред правосъдието. Но също и за лидера на Хамас, от когото зависи евентуално примирие в Газа и освобождаването на заложниците.

Синуар е брутален терорист с изцапани с кръв ръце, включително кръвта на американски граждани. Както и на граждани на много други страни... Той имаше властта за вземане на окончателните решения в преговорите за примирие. Да, той трябва да бъде изправен пред правосъдието за престъпленията си. Но освен това смятаме, че Синуар трябва да приеме споразумението за прекратяване на огъня, което е в интерес и на палестинския народ, и на Израел, и на по-широкия регион.

Матю Милър – говорител на Държавния департамент 

Синуар стои зад организирането на атаката от 7 октомври 2023 срещу южен Израел, при която бяха убити 1200 израелски граждани, а около 250 бяха отвлечени.

Изборът на Синуар, който ръководи Хамас в Газа, е сигнал, че движението е готово да продължи въоръжената съпротива и след убийството на Исмаил Хания.