Свят

Жители на Бейрут са в готовност за нови израелски атаки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В южното предградие на Бейрут – Дахия – отвориха някои магазини сред купчини метал, бетон и ламарина. Тук попадна израелският въздушен удар миналата седмица, при който бяха убити военният командир на Хизбула Фуад Шукр и още шестима души.

Саад Бейдун оглежда щетите по своите магазини, в които е продавал озвучителни системи.

Къщата ми беше на това място, сега е разрушена. Аз и семейството ми бяхме на ръба на смъртта, но Аллах ни даде нов живот. И двата ми магазина бяха разрушени. Колата ми също. Ако искам да замина някъде, нямам нищо. Всичко е в ръцете на Аллах.

Саад Бейдун – жител на квартал Дахия 

Убийствата на Фуад Шукр и на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, и двете приписвани на Израел, значително повишиха напрежението в региона и особено по границата между Ливан и Израел.

Еврейската държава се подготвя за удари от страна на Иран и съюзническите му милиции, включително Хизбула. Някои жители на Дахия, където се намира и централата на шиитската групировка, възнамеряват да се преместят в други квартали на Бейрут. Веднъж предградието е било унищожено във войната през 2006 г между Израел и Ливан.

Ние от съпротивата, и по-специално в Хизбула, смятаме Израел за коварен враг. Още от 1982 г. Не знаем кога ще започне своята агресия. Всички планове за реакция се актуализират всеки ден. Готови сме да посрещнем всяка варварска агресия от израелците.

Амин Шери – член на парламентарната група на Хизбула 

Шери твърди, че правителството в Бейрут има план за извънредни ситуации в случай на тотална война. Страната разполага с достатъчно гориво и лекарства, за да издържи между два и четири месеца. 

В понеделник служебният министър на здравеопазването Фирас Абиад получи 32 тона медицинско оборудване и лекарства от Световната здравна организация – спешна пратка в случай на ескалация на конфликта.

Лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала се закани, че неговата организация ще отмъсти на Израел за убийството на Фуад Шукр, който ръководеше нейните сили в южен Ливан.