Свят

Все по-вероятно е Иран да нанесе удар в опит да отмъсти на Израел за убийството на Исмаил Хания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Все по-вероятен става отговорът на Иран и неговите прокси организации в Близкия изток на убийството на лидера на Хамас в Техеран. Според някои оценки на разузнавателни агенции и експерти, атаката ще се случи до 24-48 часа. Въпреки че не се стреми към ескалация на напрежението в региона, Иран трябва „да накаже“ Израел, заяви говорителят на външното министерство Насер Канани. Техеран смята Тел Авив за отговорен за убийството на Хания на 31 юли. Преди това покушение Израел ликвидира при въздушен удар и военния командир на Хизбула Фуад Шукр с удар в Бейрут.

Генерал Хосейн Салами, командващ иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, също обеща, Израел ще бъде наказан.

Те се насочиха към революционния лидер на движението за борба за свобода, който търсеше решения за съдбата на своя народ и окупираните му земи в друга страна. Те смятат, че като правят това, са постигнали някакъв успех, който им помага да оцелеят. Те сами си копаят гроба и постепенно паднат в него. Когато (Израел) получи категоричен отговор, ще осъзнае, че е сгрешил. Те продължават да грешат. Те повториха тази грешка и този път. Ще усетят отново вкуса (на нашето наказание).

ген. Хосейн Салами – командващ Корпуса на гвардейците на ислямската революция

Докато Техеран готви своя военен отговор, близки до него организации организират атаки срещу Израел. Ливанската групировка Хизбула заяви, че е обстрелвала с дронове северен Израел.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че двама техни военнослужещи са били ранени и че е избухнал пожар. Хизбула посочи, че ударите са били насочени към военна база в северен Израел в отговор на „атаките и убийствата“, които израелските сили са извършили в няколко села в южен Ливан.

А йеменските бунтовници хути, които също са подкрепяни от Иран, свалиха американски дрон MQ-9 Рийпър. Освен това обстрелваха с ракети товарен кораб в Аденския залив – първа такава атака от две седмици насам.