Свят

Хиляди разселени палестинци трябва отново да се преместят

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Неотдавнашните заповеди за евакуация, издадени от израелските военни, принудиха хиляди разселени палестинци да се преместят в и без това пренаселените райони, където едва намират място да се движат, да се хранят или да спят. Кадри на Асошиейтед прес показват натрупани боклуци около импровизираните палатки, разположени много близо една до друга по плажа. Сред тях има и такива, направени от скъсан брезент и одеяла, подслонили разселените семейства. 

Няма място. Хората живеят на плажа. Дори тези, които седят до дрехите си на асфалтовата площадка, не могат да намерят място. Къде трябва да отидат хората. Ние не знаем къде можем да отидем. Защо просто не ни убият и не ни избавят от тези условия на живот. Живеем като кучета.

Файза Афана, съпруга на Абу Шади Афана, разселена от Джабалия

Община Дейр ал-Балах заяви във Facebook, че така наречената безопасна хуманитарна зона се свива, като в момента тя приютява около един милион разселени палестинци в почти 200 приюта. Миналата седмица израелските военни издадоха нови заповеди, с които помолиха цивилното население в Ивицата Газа да се евакуира от районите в северната част на Хан Юнис и източната част на Дейр ал-Балах, като заявиха, че силите им планират да отговорят на ракетния обстрел, насочен към Израел. Общината съобщи, че хуманитарната зона на юг от града е намалена от 30 км на 20 км. Те допълват, че кладенците и хранилищата, които осигуряват 60% от нуждите на града от вода, вече не работят, тъй като се намират в районите, които израелските военни са наредили да бъдат евакуирани.