Свят

Палестинци споделят за тежките условия в израелските затвори

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Чести побоища, пренаселеност, отказ на основни нужди. Освободените палестинци описват влошаващите се злоупотреби в израелските затвори, претъпкани с хиляди задържани от началото на войната в Газа преди 10 месеца. Израелски официални лица признаха, че условията за палестинците в затворите са станали по-тежки, като твърдолинейният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир се похвали, че под негово ръководство затворите вече няма да бъдат "летни лагери". Петима освободени палестинци заявиха пред АП, че отношението към тях се е влошило драстично след атаките от 7 октомври, които предизвикаха войната между Израел и Хамас.

Нищо не ни беше дадено безплатно в затвора. Всичко там, дори дрехите, които носехме, беше в замяна на много кръв, която беше пролята. Отношението към нас беше изключително унизително.

Мохамед ал-Салхи, освободен затворник

От началото на войната палестинските затворници почти са се удвоили, като са достигнали близо 10 000 души. Сред тях са затворници от Газа и няколко хиляди души, задържани от Западния бряг и Източен Йерусалим. 

Слава Богу, вкусът на свободата е много приятен в присъствието на семейството ми и на скъпия ми баща. Сега е прекрасно. Прекарах една година откъснат от света, без новини отвън.

Мутасим Суалим, освободен затворник

Тревогата на правозащитните групи относно злоупотребите с палестински затворници е насочена главно към военните съоръжения, по-специално към базата в Сде Тейман. Припомняме, че там през юли израелската военна полиция арестува 10 войници по подозрение, че са извършили злоупотреба с палестински затворник. В центъра за задържане в базата са арестувани и повечето от палестинците, заловени при набези в Ивицата Газа от началото на войната.