Свят

Байдън: Споразумение за мир между Израел и Хамас би предотвратило атака на Иран

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Посланикът на САЩ в ООН заяви, че страната се стреми "да намали напрежението" в Близкия изток, заради потенциалната ответна атака на Иран срещу Израел. Линда Томас-Грийнфийлд добави, че щатите искат да избегнат регионален конфликт. Причина за опасенията от атаки е убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания през юли в Техеран. Израел обаче към момента не е заявил, че стои зад него. На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че постигането на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас в Газа би подпомогнало възпирането на евентуална атака от страна на Иран. Междувременно израелски въздушни удари в ивицата Газа през нощта и убили най-малко 20 души, сред които пет деца и техните родители. Това съобщиха палестински здравни служители.

Изразихме загрижеността си пред Израел и въпреки че те посочиха, че са се насочили към висши служители от Хамас и Палестинския джихад, те са длъжни да направят всичко възможно съгласно международното хуманитарно право, за да защитят цивилното население. 

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН

Новият кръг от преговорите за прекратяване на огъня е насрочен за четвъртък в Доха или Кайро. Но официалният представител на Хамас в Ливан, Ахмад Абдул Хади, заяви, че групировката няма да участва. Международните посредници от САЩ, Египет и Катар настояват за споразумение, според което израелските заложници ще бъдат освободени в замяна на палестински затворници. По-рано Вашингтон одобри и нови продажби на оръжие на стойност 20 млрд. долара на Израел. Държавният департамент съобщи, че Израел ще закупи 50 изтребителя F-15, както и 33 000 танкови патрона, и други боеприпаси. Самолетите ще започнат да се доставят през 2029 г.