Европа

„Можеше да се случи катастрофа“: Предотвратиха нападение срещу израелското консулство в Мюнхен

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Germany Shooting AP Снимка: AP

Въоръжен мъж откри огън по германската полиция преди да бъде застрелян от представителите на реда в близост до документационен център от епохата на нацизма и израелското консулство в Мюнхен, съобщи баварският вътрешен министър Йоахим Херман. По-късно заподозреният умира от раните си.

Мотивите на нападателя все още се изясняват.

„Благодарение на намесата на полицията извършителят беше спрян“, коментира Херман пред репортери.

Говорителят на полицията в столицата на провинция Бавария заяви, че мъжът е имал „дългоцевно оръжие“, което се оказало стара пушка.

По данни на баварската полиция районът около Каролиненплац е бил отцепен. От там добавиха, че няма информация за други заподозрени, и призоваха гражданите да не публикуват снимки от инцидента в социалните мрежи. Полицията заяви още, че работи за „изясняване“ на ситуацията и предупреди да не се правят спекулации.

Д-р Йозеф Шустер, ръководител на Централния съвет на евреите в Германия, казва, че предисторията на нападението все още не е напълно известна.

Това, което знаем, спира дъха ни. Днес в Мюнхен можеше да се случи катастрофа. Благодаря на полицията за бързата ѝ намеса.

Д-р Йозеф Шустер, ръководител на Централния съвет на евреите в Германия

Твърди се, че стрелецът е бил известен на органите за сигурност като ислямист, съобщават австрийският вестник „Стандард“ и германският „Шпигел“, цитирани от Ройтерс. Мюнхенската полиция отказва да коментира тези сведения и твърди, че към момента не разполага с повече информация за нападетеля.

Говорител на полицията заяви, че тийнейджърът е австрийски гражданин, за когото се предполага, че пребивава в Австрия. Той наскоро е пътувал до Германия и е живял в австрийската област Залцбург, твърдят „Стандард“ и „Шпигел“.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер определи престрелката като сериозен инцидент. „Защитата на израелската държавна собственост е с най-висок приоритет“, каза тя.

Израелският президент Исаак Херцог заяви, че е разговарял с германския си колега за инцидента в Мюнхен.

„Изразихме общото си осъждане и ужас от терористичната атака тази сутрин“, написа Херцог в платформата X, като добави, че в Деня на възпоменание за клането на Олимпиадата през 1972 г. „един подтикнат от омраза терорист дойде и отново се опита да убие невинни хора“.

Инцидентът се случва 52 години след нападението над израелски спортисти през 1972 г., извършено от въоръжени лица от палестинската войнствена групировка „Черният септември“. Тогава бяха убити 11 спортисти и един полицай.