Свят

Масови протести и общонационална стачка обхванаха Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Israel AP (2) Снимка: АП

Масови протести и общонационална стачка в Израел започнаха два дни, след като в Газа бяха открити телата на шестима израелски заложници. Протестите са част от усилията за оказване на натиск върху правителството да сключи заложническо споразумение с Хамас. Десетки демонстранти блокираха улица „Ибн Гвирол“ в Тел Авив. Протестиращите се събраха и на кръстовището Шилат край Модиин и блокираха път в северния град Рош Пина.

Хистадрут - един от най-мощните синдикати в страната - обяви еднодневната стачка, която започна в 6 ч. тази сутрин. Държавните и общинските служби, както и училищата и много частни предприятия ще бъдат затворени. Международното летище на Израел, Бен Гурион, също е затворено за неизвестен период от време.

 

Заложници умират всеки ден. Всички хора, по целия свят и тук, в държавата Израел, могат да спрат страха и да спасят живота на хората още днес, като сключат сделка, от която терористите ще загубят в дългосрочен план.

Амос, протестиращ със завързани очи

Междувременно, израелските сили продължават офанзивата си срещу град Дженин, в окупирания Западен бряг. По данни на местните власти, от 7 октомври насам израелските сили и заселници са убили близо 680 палестинци, сред които около 150 деца. Продължават и боевете в Ивицата Газа. Израелските сили се сражават с бойците на Хамас в няколко части на анклава, като израелските военни са атакували команден център на Хамас, който според тях се намира в бивше училище в град Газа. Палестинската служба за извънредни ситуации съобщи, че 11 души са загинали, а според медици много други са били ранени. В Хан Юнис при израелски въздушен удар са убити двама палестинци и са ранени 10 души, като по данни на медиците общият брой на загиналите в Газа за деня е 27.

Същевременно, кампанията за ваксинация срещу полиомиелит е все още активна в няколко части на анклава.