Свят

Дипломат от ООН предупреждава за „висок риск“ от тотална война в Близкия изток (Допълнена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Lacroix UN AP Снимка: АП, архив.

Кръстосаният огън между Израел и Ливан създава сериозен риск от тотална война в Близкия изток, казва помощник-генералният секретар на ООН, отговарящ за мироопазващите мисии.

Жан-Пиер Лакроа е особено обезпокоен от атаките срещу Израел от Южен Ливан, извършвани от проиранската групировка Хизбула и отговорът на Тел Авив.

Дипломатът наскоро посети региона и обясни пред Euronews необходимостта от политическа деескалация.

 

Обръщам специално внимание на ситуацията, в която е включена и нашата мисия ЮНИФИЛ в Ливан. Рискът от ескалация е много сериозен. Говорим за регионална ескалация, защото ситуацията в Газа и другите конфликтни точки в Близкия изток са взаимно свързани.

Жан-Пиер Лакроа – помощник-генерален секретар на ООН за мироопазващите мисии

Откакто Израел започна военната си операция в Газа след атаката на Хамас миналия октомври, няколко инцидента илюстрират разрастването на конфликта към неговите съседи.

На 1 април израелските въздушни удари убиха високопоставени ирански генерали в Дамаск.

Две седмици по-късно Иран извърши първата си пряка атака срещу Израел с бараж от 300 ракети и дронове.

На 31 юли Исмаил Хания, политическият лидер на Хамас, беше убит в иранската столица Техеран, а Израел нито потвърди, нито отрече отговорността.

На следващия ден САЩ засилиха военното си присъствие в Близкия изток, след като Иран се закани да отмъсти.

 

Ставали сме свидетели на епизоди от типа „око за око“ и актове на отмъщение. Всичко това допринася за поддържането на висок риск от ескалация в региона отвъд това, което вече видяхме. Така че усилията, които се влагат в мирните преговори за Газа, са критично важни.

Жан-Пиер Лакроа – помощник-генерален секретар на ООН за мироопазващите мисии

Няколко страни членки на Съвета за сигурност на ООН говорят за възможност за създаване на мироопазваща мисия в Газа. Но Лакроа подчертава, че това е преждевременен дебат.

 

Всяко присъствие на трета страна, а това със сигурност се отнася за мироопазващите мисии на ООН, трябва да бъде прието от местните жители и общности, от всички замесени страни. Те трябва да се убедят, че такова присъствие ще донесе положителна промяна в живота им.

Жан-Пиер Лакроа – помощник-генерален секретар на ООН за мироопазващите мисии

А след съгласието на Израел в Газа бяха обявени кратки хуманитарни паузи, за да бъде извършена имунизация срещу полиомиелит на 640 000 деца в анклава. 

 

Масови протести в Тел Авив, Израелската армия откри телата на шестима заложници в Газа

Продължават седмичните протести в Тел Авив. Демонстрантите се събраха в центъра на града с искания за освобождаване на останалите заложници, държани от Хамас в Газа, и нови избори. Между протестиращите и органите на реда избухнаха сблъсъци. Съединените щати, Катар и Египет от месеци се опитват да посредничат за прекратяване на огъня, което да доведе до освобождаването на останалите заложници. Много израелци обвиняват Нетаняху за липсата на напредък в постигането на споразумение за връщането на останалите заложници у дома, като го обвиняват, че иска да остане на власт.

 

Коалиция, опозиция, кабинет - събудете се. Утре започва учебната година за децата на Израел. Нашето следващо поколение ви наблюдава. Отговорността е на всеки един от вас. Върнете ни заложниците обратно! 

Яел Адар, майка на Тамир Адар

Преговорите многократно се проваляха, тъй като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща „пълна победа“ над Хамас, а войнстващата групировка поиска трайно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските сили от територията. Длъжностни лица, близки до преговорите, заявиха, че Израел иска да запази военното си присъствие в тясна буферна зона по границата между Газа и Египет, която нарича коридор „Филаделфия“. Коридор ''Нецарим'' е друга част от територията за която Израел настоява. Тя откъсва северната част на Газа от южната. 

Междувременно, Израел е открил телата на шестима заложници от тунел в южната част на Газа. Според военните сили на страната, заложниците са били убити малко преди войските да ги достигнат. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху все още не е направилобръщение към нацията, но президентът Исаак Херцог заяви, че страната ще продължи да се бори с Хамас, като същевременно постави като приоритет спасяването на останалите заложници.

От 251 заложници, взети в Газа на 7 октомври, 97 от тях остават все още в плен. Израелската армия смята, че 33ма от тях вече са загинали.