Свят

Пауза в сраженията, започват ваксинациите срещу полиомиелит в Газа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Gaza Polio AP (2) Снимка: АП, архив.

Палестинските здравни власти и агенциите на ООН започнаха мащабната кампания за ваксинация срещу полиомиелит в Ивицата Газа. Медицински работници се надяват да предотвратят избухването на епидемия на територията, която е опустошена от продължаващата война между Израел и Хамас. Властите планират да ваксинират деца в централната част на Газа до сряда, след което ще се насочат към по-опустошените северни и южни части на ивицата. Кампанията е с цел ваксинация на около 640 хиляди деца. Според Световната здравна организация Израел се е съгласил на ограничени паузи в бойните действия. 

Живеем в ужасни условия, в палатка. Водата не е чиста, а храна почти няма. Страхувах се, че децата ми ще се заразят с тази болест. Дойдох тук, за да ги ваксинирам. Чух, че в Газа има случаи на полиомиелит и съм много притеснена. 

Фатима Абу Логхон, майка на четири деца

Кампанията се провежда, след като в Газа беше регистриран първият случай на полиомиелит от 25 години насам - 10-месечно момче, което сега е парализирано в крака. СЗО твърди, че наличието на случай на парализа показва, че може да има още стотици заразени, които не проявяват симптоми. Според експерти повечето хора, заразени с полиомиелит, не изпитват симптоми, а тези, които се заразяват, обикновено се възстановяват за около седмица. Но когато полиомиелитът причини парализа, тя обикновено е трайна. А ако парализата засегне дихателните мускули, заболяването може да бъде дори фатално. Ваксината се прилага орално, а здравните работници съобщават, че пред центровете, където се предлага ваксината, продължават да се образуват опашки.