Свят

Полиомиелитът в Газа се разраства

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хуманитарните групи продължават да настояват за спешно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Заплахата от епидемия на полиомиелит нараства, след като беше открит първи случай миналия месец. Вирусът е открит в отпадъчните води на шест различни места в анклава. 

Всеки ден деца и възрастни в Дейр ал-Бала минават покрай наводнени райони и купища боклук.

 

Като майка се страхувам за сина си, че няма да получи ваксини. Ваксинирането е необходимо за децата. Той може да се зарази с всякакви болести. Разпространението на боклуците и липса на канализация засяга всички ни. 

Хитам Диаб

Полиомиелитът беше изкоренен в Газа преди 25 години, но ваксинациите бяха почти изцяло прекратени след началото на войната преди 10 месеца. За да предотвратят широко разпространена епидемия, групите за помощ се готвят да ваксинират повече от 600 000 деца през следващите седмици. Световната здравна организация и УНИЦЕФ заявиха в съвместно изявление, че е необходима най-малко седемдневна пауза за изпълнение на план за масова ваксинация.

 

Не знаем какво да правим. Искаме да ни осигурят най-необходимите неща, което е ваксинация за нашите деца. Как ще живеят децата?

Хитам Диаб

Най-малко 225 неофициални депа за отпадъци и сметища са се появили около Газа - много близо до местата, където се подслоняват семействата, според хуманитарни организации. Полиомиелитът, който е силно заразен може да причини затруднено дишане и необратима парализа, обикновено в краката. Силно засегнати са малки деца до 10 годишна възраст. Болестта може да бъде и фатална. Хуманитарните работници очакват броят на предполагаемите случаи да нарасне и се притесняват, че болестта може да бъде трудно овладяна без спешна намеса.