Свят

Болниците в Ливан се подготвят за пълномащабен конфликт между Израел и Хизбула

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ръководителите на болници в Ливан твърдят, че са натрупали и подготвили медицински консумативи и капацитет, тъй като напрежението между Хизбула и Израел ескалира на фона на войната в Газа. В Университетската болница „Рафик Харири“ в Бейрут помещенията са разделени на червена, зелена и сива зона за приемане на пострадали, като има специална и независима зона за пострадали от биологични и фосфорни бомбардировки. Миналата седмица Ливан получи 32 тона спешна медицинска помощ от Световната здравна организация към ООН.

 

Опитваме се да направим всичко възможно да съхраняваме медицински, хирургически и хранителни материали в болницата, така че ако пътищата бъдат прекъснати и не можем да доставим материали за определен период от време, да можем да се справим със ситуацията. Разбира се, финансовия фактор беше много голяма пречка.

д-р Джихад Саадех, главен управител на Правителствената университетска болница „Рафик Харири“ в Бейрут

Здравният сектор на средиземноморската държава някога се славеше като един от най-добрите в региона. Но от 2019 г. насам Ливан е изправен пред усложняващи се кризи, включително фискална, която последва десетилетия на корупция и лошо управление. Други предизвикателства са пандемията от COVID-19, експлозията на пристанището в Бейрут през 2020 г., която повреди ключова здравна инфраструктура, и намаляващата международна помощ.

 

Във всички болници от нас се изисква да бъдем подготвени. Но сега подготовката, която е направена, е мащабна. Направихме план, за да можем да бъдем ефективни.

Грасия Дона, директор на сестринския отдел в Университетския медицински център на болница „Маунт Ливан“

Израелските военни и мощната ливанска групировка „Хизбула“ си разменят удари от 8 октомври насам, тъй като „Хизбула“ обеща да увеличи натиска, за да подкрепи своя съюзник в ивицата Газа, „Хамас“. През последните седмици израелските атаки навлязоха все по-дълбоко в Ливан, а звукови бумтения от военни самолети разтърсиха Бейрут. Голяма част от граничния регион е в развалини. Все повече ливански граждани започват да се притесняват от потенциалната ескалация. По данни на правителството страната е натрупала запаси от жизненоважни стоки за четири месеца.