Свят

Протести в Израел: Близки на заложниците настояват за освобождаването им

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Роднини на заложници, държани от Хамас, и техни поддръжници продължават с ежеседмичните си протести, за да поискат споразумение за освобождаване на близките им. Те се събраха в центъра на Тел Авив и призоваха израелското правителство най-накрая да постигне споразумение и да върне около 110 пленници.

Междувременно международните усилия за споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас продължават. 

 

Чувам висшите служители по сигурността да ни казват, че Хамас е ликвидиран. Време е за сделка. Хамас също я искат, а Иран и Хизбула, в собственото си мълчание също. 

Ели Албаг, баща на Лири Албаг, заложник в Газа

Длъжностни лица от Съединените щати, Египет и Катар приключиха двудневните преговори за прекратяване на огъня с послание за надежда, че може да бъде постигнато споразумение. В съвместно изявление на посредниците се казва, че е представено предложение за преодоляване на различията между Израел и Хамас.Те очакват да уточнят подробностите за прилагането на евентуалната сделка следващата седмица в Кайро. И двете страни проявиха интерес към проекта за поетапно прекратяване на огъня, предложен от президента Джо Байдън на 31 май. Но продължават да са разделени по отношение на някои от условията и подробностите на споразумението.

 

 

Юсеф Хаим, ако ме чуваш, искам да знаеш, че много те обичам. Братята ти също ти липсват и всички ние се молим да се върнеш. Като майка, аз никога няма да се откажа от теб. 

Мири Бен-Ами, майка на Юсеф Хаим Охана

Израел твърди, че Хамас все още държи около 110 заложници и останките на повече от 30 души. По данни на здравното министерство на Газа броят на загиналите палестинци в 10-месечната война между Израел и Хамас е надхвърлил 40 000 души.