Свят

Израел спира за малко боевете заради ваксинации срещу полиомиелит

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

СЗО обяви, че Израел се е съгласил на ограничени хуманитарни паузи в боевете в ивицата Газа, за да бъде продължена кампанията за ваксинация срещу полиомиелит.

Паузите ще продължат по три дни в различните части на палестинския анклав, като трябва да започнат от 1 септември, неделя, в 6 часа сутринта. Ваксинацията ще се извършва с помощта на УНИЦЕФ, Агенцията на ООН за палестинските бежанци и местни партньори.

 

Това е пътят напред. Няма да кажа, че е идеалният вариант, но е работещ. Ако не направим нищо, би било лошо, трябва да спрем предаването на болестта както вътре в Газа, така и извън нея.

Рик Пийпъркорн – представител на ООН в Палестинските територии

СЗО има за цел да ваксинира срещу полиомиелит 640 000 деца под 10-годишна възраст в Газа.

Междувременно първият дипломат на ЕС заяви, че трябва да бъдат обмислени санкции срещу някои министри от израелското правителство заради „език на омразата“ и предложения, които противоречат на международното право.

 

Европейският съюз не бива да има табута, за да използва набора си от инструменти за гарантиране спазването на международното право. Но това не е мое решение. Имам правомощия само да предлагам. Държавите членки ще вземат решение.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността 

Но сред 27-те съществува разделение относно общия подход към войната в Близкия изток. Което означава малка вероятност да се постигне съгласие относно евентуални санкции срещу членове на израелския кабинет.