Европа

Израел провежда операция в окупирания Западен бряг

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 10 палестинци са били убити при израелски удари в няколко града в северната част на окупирания Западен бряг. Това съобщи говорител на Червения полумесец. Израелската армия заяви, че провежда „операция за осуетяване на тероризма в Дженин и Тулкарм“. Тя се провежда два дни след като Израел заяви, че е извършил въздушен удар на Западния бряг, при който според Палестинската автономия са загинали петима души. Междувременно член на израелското бедуинско малцинство, който беше отвлечен от Хамас на 7 октомври, бе успешно върнат при семейството му. Израелските военни заявиха, че са спасили Каид Фархан Алкади от тунел. Хамас обаче твърди, че го е „освободила“. Алкади е едва осмият заложник, който израелските военни твърдят, че са спасили по време на месеците на операции в Газа.

Израел твърди, че над 100 други души остават в плен. Според властите поне една трета от тях са загинали и се опасяват, че броят им може да продължи да нараства. След спасяването си Алкади разговаря с министър-председателя Бенямин Нетаняху от болничното си легло. Той благодари на израелския лидер за това, че го е спасил, но също така му напомня, че много други хора остават в плен.

Джо Федерман, Асошиейтед прес

По-рано палестински официални лица заявиха, че израелските въздушни удари в ивицата Газа са убили най-малко 18 души, сред които осем деца. На свой ред ООН каза, че способността ѝ да функционира в Газа е ограничена от поредицата израелски заповеди за евакуация. Хуманитарните работници предупреждават, че без пауза на боевете кампанията за ваксиниране може да не успее да обхване достатъчно деца, за да спре разпространението на епидемията от полиомиелит. Същевременно израелска делегация, съставена от служители на работно ниво от Мосад, Израелските сили за отбрана и Шин Бет, ще продължи разговорите с американски, катарски и египетски официални лица с цел да се отстранят оставащите пропуски в споразумението за прекратяването на огъня.