Свят

Икономически последствия: Израел отбелязва загуба в брутния вътрешен продукт

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Икономиката на Израел страда от продължаващата вече почти 11 месеца война с Хамас. Дефицитът на страната се е увеличил, кредитният рейтинг е спаднал, а туристическата индустрия се срива. Разходите за възстановяване на районите в южната и северната част на страната, за обезщетяване на семействата на жертвите и за укрепване на отбранителните системи на Израел, са огромно бреме за икономиката. Премиерът Бенямин Нетаняху се опита да разсее опасенията, като заяви, че щетите са само временни. Но засега войната е навредила на хиляди малки предприятия. 

Ако искате да го сметнем в долари, това означава, че тази година ще загубим 14 долара от брутния вътрешен продукт. Но това не е цялата картина, ние губим много повече. 

Джейкъб Шейнин, икономист

Съединените щати, Катар и Египет се стремят да сключат споразумение, което да сложи край на войната и да размени десетки израелски заложници за палестински затворници, но успехът се оказва трудно постижим. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че повече от 40 хиляди палестинци са убити в Анклава. Икономиката на Израел се е възстановила от предишни сътресения, като COVID-19 и предишни сражения с Хамас. Продължителният конфликт и заплахата от по-нататъшна ескалация с Иран и „Хизбула“ оказаха въздействие върху малките предприятия, корабоплаването и туристическата индустрия. 

В един момент обмисляхме да затворим хотела за няколко месеца. Това би означавало да уволним целия персонал и да оставим градините, които развивахме в продължение на 120 години, да запустеят.

Джереми Берковиц, собственик на хотел

Водещи икономисти твърдят, че прекратяването на огъня е единственият начин да се спрат щетите по икономиката.