Свят

Блинкен: Израел прие нашето предложение. Ред е на Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е приел представеното от Вашингтон  предложение за преодоляване на разногласията, блокиращи споразумението за прекратяване на огъня в Газа, и призова Хамас да направи същото. Блинкен говори пред журналисти след ден на срещи с израелски официални лица, сред които и двучасова среща с Нетаняху. По-рано висшият американски дипломат заяви, че този натиск вероятно е най-добрата и може би последна възможност за сключване на сделка. Разговорите в Катар, целящи постигане на споразумение за прекратяване на огъня и връщане на заложниците, миналата седмица спряха без пробив, но се очаква да бъдат възобновени през следващите дни въз основа на последното предложението на Вашингтон за преодоляване на различията между Израел и Хамас.

През последните седмици, предвид повишеното напрежение, изпратихме допълнителни наши кадри в региона. Целта на разполагането им е не да се провокира агресия, а по-скоро да се възпре. В една много конструктивна среща с министър-председателя Нетаняху той ми потвърди, че Израел приема последното предложение. Сега от Хамас зависи да направи същото.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Въпреки изразения от САЩ оптимизъм и администрацията на Нетаняху, който определи срещата като положителна, и Израел, и Хамас дадоха знак, че всяка сделка ще бъде трудна. Това става след като на фона на последните преговори палестинската ислямистка групировка обяви възобновяване на самоубийствените атентати на територията на Израел. Те поеха и отговорност за взрива в Тел Авив в неделя вечерта. Израел от своя страна отвърна с нови въздушни удари, вследствие на които загинаха най-малко 35 палестинци в ивицата Газа. Междувременно продължава да расте и напрежението между Израел и Хизбула, като при въздушни удари на Израел на Ливанска територия са били ранени най-малко 8 души.