Европа

Страни от ЕС настояват за промяна в Пакта за миграцията

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Germania Migranti AP Снимка: АП, архив.

Имиграцията отново е в центъра на дебатите в Европа след нападението в Золинген, извършено от сирийски бежанец, който е трябвало да бъде преместен в България. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че нещо трябва да се промени в европейското законодателство по отношение на миграцията, а други правителства изглежда мислят по същия начин, включително и заради натиска на крайно десните партии.

 

Много от правителствата в Съвета са обсебени от сигурността, с измерение на сигурността по отношение на миграцията. И нещо повече, всички в Европейския парламент сме наясно, че има много правителства, които разглеждат миграцията като вид заплаха.

Хуан Фернандо Лопес Агилар, член на ЕП от групата на социалистите и демократите

Пактът за миграция и убежище, одобрен през май тази година, вече изглежда незадоволителен за някои европейски държави, които искат изключения и нови мерки за преместване. 

 

Някои държави членки се насочват към правилата, уреждащи връщането на отхвърлените кандидати за убежище в страните им на произход или в други транзитни държави. Но и самата фон дер Лайен, председателката на Комисията, заяви много ясно, че се стреми да намери нов подход.

Алберто-Хорст Нейдхард, анализатор в Центъра за европейска политика

Друг важен въпрос за европейските страни са споразуменията със средиземноморските държави за спирането на нелегални мигранти. Неотдавна Европейската комисия сключи споразумения с Тунис, Мароко и Египет и би могла да продължи в тази насока.

 

Много е вероятно да станем свидетели на силен тласък към екстернализация. Тоест възлагане на отговорности на трети държави през следващия цикъл. Трябва да има сътрудничество с трети държави по тези въпроси. А много малко трети държави са склонни да си сътрудничат, тъй като във вътрешен план тези въпроси се разглеждат от повечето трети държави като разединяващи и непопулярни.

Алберто-Хорст Нейдхард, анализатор Център за европейска политика

Междувременно осем европейски държави запазват суспендирани правилата за свободно движение в Шенгенското пространство, като са въвели контрол по някои от границите си.