Цвят

Мода в името на мира - дизайнери от цял свят се събраха в Конго

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В източният град на Конго, Гома, дизайнери, модели и художници се събраха на модно ревю организирано в името на мира. В десетото издание на Седмицата на модата участваха дизайнери от осем различни държави, включително Конго, Сенегал, Съединени Щати, Уганда и Кот д'Ивоар. Ежегодното събитие се провежда с цел популяризиране на африканската модна индустрия. Източно Конго е регион, който отдавна е сцена на насилие и въоръжени конфликти. Няколко въоръжени групировки се конкурират за контрол над минералните ресурси, което води до масово разселване и човешки жертви. В този контекст Седмицата на модата в Липута се позиционира като символ на устойчивост и мир. Тази година организаторите искаха да отправят силно послание: модата, а в по-широк план и културата, могат да бъдат мощни вектори на мира и социалното сближаване.  Дейвид Гулу, един от организаторите на събитието, подчерта значението на тазгодишното издание. 

Чакаме нашето послание да бъде чуто, да бъде изслушано от международната общност. Ние в град Гома искаме позитивността да продължи да цари в нашия град. Ето защо продължаваме да провеждаме това събитие, за да покажем, че въпреки това, което сме преживели, не се предаваме и оставаме устойчиви. Искаме мирът да се върне и да развиваме нашата модна индустрия. Искаме също така да заемем своето място в международния моден свят.

Дейвид Гулу, организатор на Липута

Конфликтът в Източно Конго се засили през последните месеци и въпреки че неотдавнашното прекратяване на огъня беше приветствано от ООН и няколко международни правителства, съобщенията за насилие и от двете страни продължават. Вътрешно разселените хора в един от най-големите бежански лагери в региона заявиха пред Асошейтед прес, че не са получили помощ след новината за примирието. Двуседмичното прекратяване на огъня, влязло в сила на 5 юли, беше удължено до 3 август - ход, приветстван от Съединените щати, които призоваха всички участници да „спазват примирието“.