Свят

Надежда в спорта: Боксов клуб в Конго спасява деца от улицата

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В центъра на град Гома в Конго бивш шампион по бокс ръководи клуб, който помага на бездомни деца. Гаел Асумани печели шампионската титла в лека категория на страната през 2020 и 2021 г.. Като тийнейджър той остава без дом, след като майка му умира при раждане. Той споделя, че спортът му е предложил начин да се отърве от улицата. Сега той иска да помогне на други деца изпаднали в такава ситуация.

Има два вида деца, които идват тук. Едните са напуснали семействата си, защото не могат да оцелеят в бедността, в която живеят. Другите идват от различни зони на въоръжени конфликти и са в бежанските лагери. Там животът става все по-труден. Много от децата решават да потърсят убежище на улицата. Ние се опитваме да им дадем надежда. Обучаваме ги и им помагаме да видят, че имат семейство.

Гаел Асумани, боксьор

Асумани основава клуба през 2020 г. в столицата на размирната провинция Северно Киву. Конфликтът в региона бушува от десетилетия. Самият спортист е бил разселен заради него. Семейството му бяга в Източно Конго през 90-те години на миналия век, като прекарва пет месеца в бежански лагер. Децата от тези съоръжения често попадат на улицата. Асумани казва, че целта на клуба е да им даде надежда и да ги социализира. Той ги държи далеч и от въоръжените групи, които действат в района.

Току-що приключих тренировката по бокс и вижте къде ще спя. Това място се нарича квартал Вулкан. Намерих го, защото търсех място за спане. После срещнах приятели, които спят тук и останах при тях. Имам това пространство, което се опитах да обособя. Не е добър животът, който живеем. Иска ми се правителството да ни помогне.

Стив Каука, 18-годишен младеж без дом

Асумани казва, че боксът в Конго често се свързва с насилие и престъпност, и иска да промени имиджа на този спорт. Твърди, че в неговия боксов клуб са обучени повече от сто деца.