Свят

Насилвана жена от Конго пред папата: Караха ни ядем месото на убитите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Папа Франциск разговаря с жертви на насилието в източната част на Конго на втория ден от визатата си в демократичната република.

След като изслуша свидетелства за невероятно варварство, папата осъди "бруталните жестокости, които носят срам за цялото човечество".

 

Тогава бях на 16 години, бях държана в плен като сексуална робиня и бях малтретирана в продължение на 3 месеца. Всеки ден десетина мъже малтретираха всяка от нас, караха ни да ядем царевична паста и месото на убити мъже.

Млада жена, жертва на насилие

Жени и млади момичета са платили и плащат висока цена, тъй като сексуалното насилие се смята за оръжие на войната. Идващи от провинциите Северен Киву, Южно Киву и Итури, жертвите бяха донесли оръжията, използвани от техните палачи.

 

Искаме злото, извършено в Итури, да спре, да бъде наказано и поправено. Искаме да живеем с пълно достойнство като синове и дъщери на Бог.

Представител на жертвите на насилие

Борбата на бунтовнически групировки и милиции срещу националната армия, подкрепяна от източноафриканските сили, вече е довела до стотици хиляди разселени хора.

 

Смирено прекланям глава и с болка в сърцето моля за прошка за насилието на човек срещу човека. Отче, смили се над нас, утеши жертвите и страдащите, обърни сърцата на онези, които вършат жестоки зверства.

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

Главата на католическата църква трябваше първоначално да пътува до Гома, столицата на Северен Киву, но визитата бе отменена поради подновяване на боевете и риск за сигурността му.

Докато бежанските лагери, издигнати от неправителствени организации, са препълнени, ситуацията в Конго се влошава.