Свят

Папата: Хомосексуализмът не е престъпление

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Да си хомосексуалист не е престъпление. Това заяви в интервю за агенция Асошиейтед прес папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква засегна темата, превърнала се в отворена рана за Ватикана.

 

Всички сме Божии чеда. Той ни обича каквито сме, но всеки един от нас трябва да се бори за достойнството си. Да си хомосексуалист не е престъпление. Не е престъпление. Да, но е грях, казвате. Да, но нека направим разликата между грях и престъпление. Грях е и да не сме добри едни към други. Какво да кажем за това?

Папа Франциск

Папата добави, че в държавите, където все още да си хомосексуалист е подсъдимо, представителите на Църквата трябва да се намесят и чрез диалог да помогнат тези закони да бъдат премахнати. По друга гореща тема, а именно – дали възнамерява да се оттегли, както направи Бенедикт XVI, Франциск увери, че е в добро здраве и допълни:

 

Попитаха ме веднъж какво бих правил, ако се оттегля. Ще бъда почетен епископ на Рим, ще отида да живея в резиденцията на клира в Рим. Опитът на Бенедикт отвори вратите за новите папи, които се оттеглят, да се приобщят към обществото по един по-свободен начин. Бенедикт остана до известна степен „роб“ на титлата „папа“.

Папа Франциск

От месеци се тиражират спекулации, че аржентинецът възнамерява да се оттегли от поста си. Слуховете се засилиха след кончината на Бенедикт XVI в края на декември. Следващата седмица папа Франциск се отправя към Демократична република Конго и Южен Судан - две страни, които се борят с конфликти и дълбока бедност, като това ще бъде третото му посещение в Африка на юг от Сахара, откакто стана папа през 2013 г.