Свят

Ще се оттегли ли папа Франциск от Светия престол?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ще се оттегли ли папа Франциск от Светия престол? Този въпрос си задава голяма част от католическия свят. Според Канона, действащият глава на Римокатолическата църква може да се откаже от функциите си, само ако няма друг преди него с титлата „почетен“.

Смъртта на почетния папа Бенедикт XVI разчисти пътя за наследника му Франциск да се оттегли от Светия престол заради преклонна възраст и здравословни проблеми. От месеци в световните медии се тиражират подозрения, че именно това е намерението на аржентинеца. По протокол, Ватикана не може да има едновременно двама почетни папи. Сега обаче пречки пред Франциск не съществуват.

Самият той загатна за подобен ход в интервю за испанското издание АбеСе през декември. Тогава той за първи път публично казаа, че вече оставката му е подписана, при това още през 2013г. В случай на здравословен проблем, пояснява папата, съм готов веднага да се оттегля. Франциск допълва, че е дал документа на тогавашния секретар на Ватикана, но той от своя страна я е предал на друг служител на църквата, не се знаело обаче на кой.

В момента Хорхе Марио Берголио, както е светското име на папата, е на 86 години. Когато предшественикът му Бенедикт се оттегли доброволно през 2013 година беше на 85 и посочи именно възрастта като причина за отказа от папското кресло. Тогава много предположиха, че не това е истинската причина, а скандалите около сексуалните посегателства в Римокатолическата църква.

Понтификатът на Франциск обаче се радва на предимно положителни оценки. Макар и в инвалидна количка, аржентинецът вече има график за пътуванията си чак до месец август. Ройтерс припомня, че в интервю през месец юли миналата година, Франциск опроверга слуховете, че е болен от рак. Малко след това обаче, по време на събитие в Рим, той коментира, че папа, който сам се оттегля е смирен и покорен. Към момента сигналите какво точно ще се случи са противоречиви.

Темата с възможния отказ на Франциск от Светия престол отваря вратата и за много въпроси относно ролята на почетния папа. Как трябва да бъде наричан? Може ли да носи бяло расо? Какви са задачите му? Австралийският кардинал Джордж Пел например предлага папа, който се оттегля, да приеме отново титлата кардинал. Католиците по света, според Пел, трябва да са наясно, че имат само един папа.

От друга страна, адвокати, които се занимават с църковни дела, настояват оттеглил се папа да бъде наричан „почетен епископ на Рим“. Пред Ройтерс Франциск заявява, че точно тази титла би желал, в случай, че се оттегли. Какво решение ще вземе понтифът, предстои да стане ясно.