Добро Утро, Европа

Католическият свят се прощава с папа Бенедикт XVI

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Католическият свят се прощава с папа Бенедикт XVI. Поклонението ще продължи в три дни, до погребението му в четвъртък на 5 януари.

Хиляди опечалени хора се стекоха от цял свят, за да отдадат почит на покойния глава на Римокатолическата църква. Тленните му останки са положени в базиликата "Свети Петър" във Ватикана. 95-годишният папа почина в навечерието на Нова година.  Президентът и премиерът на Италия бяха сред първите, отдали почит на бившия глава на Римокатолическата църква. 

Бенедикт беше противоречив лидер за някои, но беше почитан като стожер на традиционните католически ценности от други.

"Той беше едновременно велик и скромен човек. Всеки можеше да го разбере", каза монахинята Вивиана Ескаланте. А отец Анте Върховац от Босна добави: "За мен той беше новатор, най-вече защото беше пазител на това, което вярата в Църквата е била в продължение на две хиляди години."

"Бих казала, че той не се страхуваше да се изправи пред въпросите на днешния ден. В това отношение той беше много открит", заяви Нанси Нохрден, директор на Посветените жени от Regnum Christi.

Бенедикт ръководи Католическата църква в продължение на 8 години, преди да се оттегли поради влошено здраве през 2013 г. Погребалната му меса в четвъртък ще бъде водена от неговия наследник папа Франциск. Бенедикт XVI ще бъде погребан в криптата под олтара на църквата "Свети Петър“

По-рано родният дом на Бенедикт XVI в германската провинция Бавария също отвори за поклонение.

Католиците в Париж изразиха мнението си за папата, който наруши традицията. Той е първият понтифик от 600 години насам, който се отказа от папския престол.

"Той нямаше нищо общо с Йоан Павел II, но да го наследиш, какво можеш да направиш? Но той го правеше със смирение, като човек, който работи за Бога. Правеше го с талантите си, с богословието си. Винаги когато съм го слушал, съм се чувствал по-умен. Той можеше да те накара да разбереш тайната на вярата с прости думи", категоричен е отец Стефан Есклеф, ректор на "Свещеното сърце".

Бенедикт се ползваше със смесена репутация - той беше смятан за ненадминат богослов, но си навлече критики заради неуспехите си да признае и да предприеме действия по отношение на мащабите на сексуалните посегателства в католическата църква.