Euronews Уикенд

Папа Франциск ще ръководи заупокойната служба за Бенедикт XVI на 5 януари

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Pope Resized (1) Снимка: Туитър

Папа Франциск ще ръководи заупокойната служба за Бенедикт XVI на 5 януари на площад "Свети Петър" във Ватикана. Тя ще започне в 9:30 ч. местно време. Тялото на Бенедикт Шестнадесети ще бъде изложено в базиликата "Свети Петър" в понеделник. Световните лидери го описаха като един от най-великите богослови на своето време.

Реакции по повод кончината на Бенедикт XVI заваляха от лидерите от цял свят, изразявайки скръбта и почитта си. На площад "Свети Петър" в Рим зазвучаха камбани в памет на бившия папа, който почина на 95-годишна възраст.

Германският кардинал, теолог Йозеф Рацингер се възкачи на папския престол през 2005 г. след смъртта на своя предшественик Йоан Павел II, приемайки името Бенедикт XVI. Бенедикт XVI ръководеше църквата в продължение на почти 8 години - до 2013 г., когато стана първият понтифик от 600 години насам, който се оттегли от поста. По това време беше на 85 години, обясни решението си с липсата на сила да управлява Римокатолическата църква.

 

Погребението ще бъде в четвъртък през идната седмица на 5 януари. Траурната церемония ще се проведе на площад "Свети Петър" и ще бъдат оглавени от папа Франциск. В понеделник тялото на почетния папа ще бъде в базиликата "Свети Петър", където вярващите ще могат да отидат с молитвите си за последна среща с почетния папа, да го поздравят и да се сбогуват с него.

Матео Бруни, говорител на Ватикана

Европейските лидери се включиха в социалните мрежи, за да почетат паметта на бившия папа.

 

Като германски папа Бенедикт XVI беше специален църковен водач за мнозина, не само в тази страна. Светът изгуби една обединяваща фигура на Католическата църква, аргументирана личност и умен богослов. Мислите ми са с папа Франциск.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Бенедикт XVI беше великан на вярата и разума и голям човек, когото историята няма да забрави. Той постави живота си в служба на Вселенската църква и говореше на хората с духовна, културна и интелектуална дълбочина.

Джорджа Мелони, италиански премиер

Мислите ми са с католиците във Франция и по света, скърбящи за напускането на Негово Светейшество Бенедикт XVI, който работеше с душа и интелект за един по-братски свят.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че е натъжен от новината.

 

Опечален съм да науча за смъртта на почетния папа Бенедикт XVI.  Той беше велик богослов, чието посещение в Обединеното кралство през 2010 г. беше исторически момент както за католиците, така и за другите в цялата ни страна. Днес мислите ми са с католиците в Обединеното кралство и по света.

Риши Сунак, министър-председател на Обединеното кралство

Папа Франциск ще оглави погребението на площад "Свети Петър" в четвъртък.