Свят

Хиляди се молят пред тленните останки на папа Бенедикт XVI

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ден преди официалната церемония за погребението на почетния папа Бенедикт XVI, миряните си спомнят за понтифа с носталгия. Хиляди продължават да се молят пред тленните му останки в базиликата Свети Петър във Ватикана. Мерките за сигурност преди утрешното погребение са драконови. Последните си години Йозеф Рацингер прекара в уединение в лятната резиденция Кастел Гандолфо.

За почетния папа Бенедикт XVI в Кастел Гандолфо си спомнят с любов. Малкото градче, разположено над езерото Албано на 20-тина км югоизточно от Рим, е известно като лятната резиденция на понтифите на Римокатолическата църква. В общината живеят около 8 хиляди души. Магазинерът кръщава дъщеря си на Бенедикт, местният отец носи подобно расо, а бившият кмет прави бронзова плоча в негова чест в сградата на кметството.

 

Когато пристигна тук в началото на лятото, изглеждаше много уморен. Но само за няколко месеца в Кастел Гандолфо отново разцъфна. Въздухът, атмосферата, спокойствието – бяха много ползотворни за него.

Маурицио Колачи, бивш кмет на Кастел Гандолфо

 

Всички говорят за Йозеф Рацингер с любов и почит.

 

Радвахме се на папата и като музикант. Обичаше пианото и през лятото го слушахме как свири. От тук се чуваше много добре, защото е близо до резиденцията

Патриция Гасперини, собственик на магазин

Междувременно във Ватикана мерките за сигурност са драконови. Ден преди официалната церемония за погребението на Бенедикт, хиляди продължават да отдават почит пред тленните останки на почетния папа. Ватиканът обяви, че погребението на Рацингер ще бъде подобно на това на управляващ папа, включително поставянето на останките му в три ковчега. Бенедикт ще бъде погребан, според желанието си, на същото място в криптата под базиликата "Свети Петър" .