Цвят

В името на една мечта: Боксьорка от Киев тренира за олимпийските игри в Париж

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В скромна спортна зала в центъра на Киев боксьорката Анна Лисенко посвещава дълги часове на подготовката си за Олимпийските игри в Париж догодина, въпреки тревожните звуци от експлозиите навън. Лисенко вече има олимпийски опит, като почти спечели медал на игрите в Токио през 2021 г., но този път тренировъчната ѝ програма е нарушена от войната в Украйна. В добре осветения физкултурен салон 31-годишната жена често чува взривове, тъй като столицата остава мишена за руската армия.

Когато войната започна, бяхме на турнир в България. Точно когато войната започна и останахме там. След това ни прие олимпийската база в Германия и отседнахме там за известно време. Това беше голям стрес за всички. В такива условия ние все пак продължаваме да тренираме, да работим и да вървим към целта си.

Анна Лисенко - боксьорка

Лисенко е дала почти 10 години от живота си на този спорт, достигайки до четвъртфиналите в Токио, но уви пропускайки олимпийския медал, след като губи от бъдещия златен медалист. Знаейки, че предстоящите игри в Париж може да се окажат последни за нея, тя упорито тренира шест дни в седмицата с надеждата да стане по-добра и по-бърза. Шансовете ѝ да се състезава в Париж обаче остават неясни.

Да представиш страната си пред целия свят е много силна мотивация, много голяма чест. Ако това се получи и химна на Украйна се изпълни в моя чест ще бъда изключително щастлива.

Анна Лисенко - боксьорка

През последните седмици украински спортисти пропуснаха световни и европейски първенства по джудо, фехтовка и таекуондо, на които руснаци и беларуси бяха допуснати да се състезават, след като бяха одобрени като спортисти без страна. Засега Лисенко продължава да тренира, дори в периодите, когато Киев е атакуван почти всяка нощ от руските сили.