Европа

Битката за Часов Яр: Украински артилеристи удържат руското настъпление

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските сили, защитаващи фронтовата линия при град Часов Яр в източната част на страната, не позволяват на врага да напредне. Но въпреки това руските обстрели пречат на ротацията на войските и на логистичните доставки. Часов Яр, който има стратегическо местоположение, се намира на запад от Бахмут, който беше превзет от руските сили миналата година след 10-месечна обсада. Украйна се бори с времето, за да стабилизира отделни участъци от фронтовата линия, след като САЩ одобриха през април ключова военна помощ.

Мотивацията е да изгоним руснаците от нашата страна. Не искам децата ни да страдат в тази война. Като всички хора, искам да живея спокойно, да ходя на работа. Затова сме мотивирани да сложим край на войната възможно най-скоро.

Руслан – командир в 43-а артилерийска бригада

43-а артилерийска бригада използва самоходни артилерийски гаубици „Пион“ от съветската епоха, но добрата новина, че вече са започнали да пристигат ключови доставки на американски боеприпаси, включително за системи за залпов огън ХАЙМАРС. А това означава, че доста позиции могат да бъдат удържани срещу значително по-многобройния и по-добре въоръжен противник.

 

Тук всеки ден е различен. Понякога има затишие. Като пред буря. Врагът се готви, събира сили. На следващия ден тръгва в атака. Работата не свършва. Денонощно сме в готовност.

Олександър – командир на взвод в 43-а артилерийска бригада

На този фон президентът на Украйна Володимир Зеленски замени началника на Обединеното командване на въоръжените сили генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден генерал Андрий Гнатов. Содол отговаряше за отбраната на източния фронт, където, според съобщения в медиите, са били допуснати тактически грешки.