Европа

Русия атакува няколко области на Украйна, най-малко двама са ранени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама души са били ранени, а десетки жилищни и други сгради са били повредени при руска ракетна атака в Киевска област. Това съобщи ръководителят на областната държавна администрация. От трите ракети, изстреляни от Русия, системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили две. По-рано губернаторът на частично окупираната Донецка област заяви, че при руски нападения са загинали петима души, а седем други са били ранени.

Обстрелът е повредил енергийни съоръжения в югоизточна и западна Украйна, което е наложило рекорден внос на електроенергия. Операторът на Националната електрическа мрежа „Укренерго“ съобщи, че при второто голямо руско въздушно нападение през тази седмица е било повредено оборудване в Запорожие и в западната част на Лвов. Руските удари са засегнали и съоръжение от газовата инфраструктура в западната част на страната. От своя страна президентът Володимир Зеленски призова за повече помощ за справяне с нападенията на Москва.

Само от началото на юни тази година руснаците са използвали повече от 2400 управляеми въздушни бомби срещу Украйна. Нуждаем се от необходимите ресурси и средства, за да унищожим носителите на тези бомби, особено руската бойна авиация, където и да действа тя. Благодарен съм на всички наши партньори за твърдите им решения, които ни помогнаха да стабилизираме ситуацията в пограничните райони на Харков. Трябва да продължим да вземаме такива решения.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно украински безпилотни летателни апарати отново нанесоха удари по Енергодар, град в близост до окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие. Това става след като по-рано през седмицата дронове поразиха две от електрическите подстанции в града. Служител на централата първоначално е съобщил, че тя не е засегната, но при последните удари руското ръководство заяви в Телеграм, че някои инфраструктурни обекти са претърпели смущения след атаките. Същевременно системите за противовъздушна отбрана на Русия са унищожили 12 украински дрона, насочени към Брянска област.