Европа

Киев започна да набира затворници за армията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна започна да набира затворници за нуждите на армията, докато се бори да попълни оредяващите редици на фронта. Хората, които подпишат договори за служба, могат да си върнат свободата при условие, че продължат да се сражават, докато не приключи войната.

Вече са регистрирани около 3000 затворници.

Новият закон има за цел мобилизация на няколкостотин войници, но процесът може да отнеме време. Президентът Зеленски запазва своя оптимизъм.

Вече сме в състояние да победим имперските амбиции на Русия и това ще върне мира и спокойствието в цяла Европа. Сега работим, за да осигурим доставката на още няколко системи „Пейтриът“.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

В четвъртък Румъния обяви, че ще предостави на Украйна противоракетна система „Пейтриът“.

Руските власти на Крим съобщават за украинска атака с дронове срещу Севастапол. Руската ПВО е свалила 4 безпилотника, съобщи назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожаев.

Украинската армия е атакувала с дронове и руската Краснодарска област. Четирима души са били ранени.

А президентът Зеленски заяви, че са разпоредени мерки за защита на енергийната инфраструктура на Украйна, за да бъдат сведени до минимум последиците от руските атаки срещу нейни съоръжения. Ще се търсят и развиват и алтернативни източници на енергия.