Свят

Русия използва модернизирани съветски бомби срещу Украйна

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Украинските власти се надяват, че ще успеят да проследят веригата за доставка на последното поколение модернизирани руски бомби, които опустошават Източна Украйна. Сред пострадалите градове са Харков, Авдеевка, Часив Яр и Вовчанск. Русия разполага с почти неограничени запаси от бомбите, които се транспортират от летища точно отвъд границата.

Целта на руснаците е да превърнат Харков в град призрак, да направят така, че никой да не остане. Искат да сплашат хората, но няма да успеят.

Олександър Луценк, управител на магазин в Харков

Москва използва бомби от съветската епоха, адаптирани и с ниска цена с вносна електроника. На Русия ѝ отнема близо година, за да унищожи изцяло град Бахмут, където бомбите са използвани за първи път. Следват разрушения в Авдеевка, които отнемат месеци. След това са били необходими само седмици, за да се направи същото във Вовчанск и Часив Яр. Междувременно кремълските военни строят още едно летище на по-малко от 100 км от Украйна и рутинно изстрелват бомбите от множество бази близо до пределите на Русия. При една от последните бомбардировки в Харков срещу търговски център загиват 19 души, сред които две деца. През последната година бомбите са използвани срещу града повече от 50 пъти. 

Наблюдаваме, че Харков и покрайнините на града са се превърнали в тренировъчен полигон за тестване на този вид боеприпаси. Ако през март 2024 г. те са използвали два типа едновременно, то сега вече използват три и четири. Това означава, че вече могат да прикрепят към един самолет три или четири боеприпаса едновременно.

Спартак Борисенко, началник на отдела за борба с военните престъпления в Харков

В края на май президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия изстрелва повече от 3000 бомби всеки месец. Припомняме, че в продължение на месеци украинските официални лица недоволстваха от ограниченията за използване на оръжия, доставяни от Запада, срещу цели в Русия. Впоследствие Съединените щати и Германия разрешиха използването им за удари по някои цели на вражеската страна. Много други обаче остават забранени.