Европа

Председателството на Унгария: Не се предвиждат преговори за присъединяването на Украйна към ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Да направим Европа отново велика". Това е мотото на унгарското председателство на Европейския съюз. Посланикът на страната в блока се опита да докаже, че това не е европейският вариант на лозунга на Доналд Тръмп, а израз на необходимостта алиансът да стане по-силен чрез подобряване на конкурентоспособността му. През юли Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. От своя страна унгарският посланик обясни пред Euronews, че един от приоритетите ще бъде разширяването на Западните Балкани. В същото време изобщо не се предвиждат преговори за присъединяване с Украйна.

Много бихме искали да продължим преговорите със страните от Западните Балкани. Сега това е добра възможност и импулс, за да може да се ускори процесът на разширяване. Тези страни чакат това отдавна. И мисля, че трябва да се опитаме да насърчим и да ускорим процеса. Трябва да организираме разговори със страните от региона, да отворим клъстери колкото е възможно повече.

Балинт Одор Посланик, постоянен представител на Унгария в ЕС

Що се отнася до политиката на председателството по отношение на Украйна, посланикът заяви, че те ще "следят внимателно събитията" и обеща, че председателството "ще включи всички важни аспекти в дневния ред, когато е  "необходимо". Но това няма да бъде приоритет. Що се отнася до другите теми, важна роля ще играе продоволствената сигурност. Въпреки че Унгария се противопоставя на много елементи на "зелената сделка", като например наскоро приетия закон за възстановяване на природата, дипломатът определи устойчивото селско стопанство като "ключов приоритет". Периодът на председателството започва на 1 юли и продължава до 31 декември.