Европа

Рекордна глоба за Унгария: Страната трябва да плати €200 милиона заради мигрантите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съдът на ЕС наложи тежка глоба на Унгария заради "изключително сериозно" нарушение на законодателството на съюза за убежището.

Будапеща трябва да плати наведнъж 200 милиона евро и по 1 милион евро на ден, докато не изпълни условията на съдебното решение.

Унгарското правителство не е изпълнило решение на Съда на ЕС от 2020 г. Тогава бе установено, че унгарските правила за предоставяне на убежище нарушават правото на ЕС, тъй като ограничават достъпа до международна закрила и водят до незаконно задържане на мигранти.

По тази причина законът трябваше да се промени. Но правителството в Будапеща не се е съобразило.

За съжаление унгарското правителство реши да игнорира напълно събедното решение. Нещо повече, активно работейки срещу него, установи свои вътрешни правила, които противоречат на законодателството на ЕС. Към това имаме открито, умишлено пренебрегване на съдебно решение. Това е една от причините, които придават специалния профил на този случай.

Тамаш Латман – професор по международно право

ЕК сега влиза в кореспонденция с унгарското правителство. От една страна, трябва да следи как правителството плаща санкцията, а от друга, как то привежда своите разпоредби за предоставяне на убежище в съответствие със законодателството на ЕС. Глобата дори може да бъде удържана от еврофондовете за Унгария.

Ако плащането не е извършено, Комисията прилага т.нар. "процедура на настройките", което на практика означава, че приспадаме сумата от предстоящ трансфер от европейските фондове за страната.

Балаш Уйвари – говорител на Европейската комисия

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече решението на съда "възмутително и неприемливо" и добави, цитирам, "Изглежда, че незаконните мигранти са по-важни за брюкселските бюрократи от техните собствени европейски граждани".

Европейският съд също така заяви, че това ниво на нарушение на закона е безпрецедентно в европейската съдебна практика.