Европа

Унгария ще гласува против резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

От Euronews България Euronews България
Peter Szijjarto Siyarto Ungaria Bosna FB Снимка: Facebook

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му ще гласува против резолюцията за геноцида в Сребреница, която предстои да бъде гласувана в ООН на 23 май. Думите на Сиярто дойдоха на пресконференция след среща с президента на Република Сръбска (една от двете съставни част на Босна и Херцеговина) Милорад Додик, съобщи телевизия N1, цитирана от БГНЕС.

Сиярто обясни решението с аргумента, че "мирът на Балканите е най-важното нещо за Унгария".

"Босна и Херцеговина (БиХ) направи сериозни крачки по пътя си към европейската интеграция. През март беше взето решение за започване на преговорния процес за присъединяване към ЕС. Важно е всички субекти и народи в БиХ да дадат своя принос. Хармонията, която беше създадена в БиХ и която доведе до споразумение по този въпрос, беше нарушена от едностранните действия на един нелегитимен върховен представител, който сам промени Закона за изборите. Тази стабилна ситуация и разбирателство в БиХ могат да бъдат разклатени и от приемането на резолюция за Сребреница в ООН, което би довело до деморализация на сръбския народ. Смятаме, че това ще засили напрежението и тези намерения трябва да бъдат прекратени", добави унгарският топ дипломат.

Той смята, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е средство за успокояване на напрежението.

"Свидетели сме на това, че решенията на ЕС не водят до успокояване на ситуацията, а напротив - повишават напрежението в Западните Балкани. Също така смятаме, че международните политически участници трябва да прекратят дейността си в БиХ и да спрат да заплашват със санкции и да се намесват във вътрешните работи на БиХ", заключи той.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война. През лятото на 1995 г., в защитения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.