Европа

Лидерът на босненските сърби плаши с отцепване

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Република Сръбска "ще се изправи пред трудни решения", заяви президентът ѝ Милорад Додик след среща със сръбския президент Александър Вучич в Белград. 

Додик добави, че е направил всичко възможно да убеди Вучич да подкрепи "тези решения".

И Баня Лука, и Белград изразиха безпокойство от проекторезолюция, която властите на Босна и Херцеговина ще представят пред Общото събрание на ООН. Документът ще обяви 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница от 1995 г.

Текстът ще бъде представен на 17 април и гласуван на 2 май.

Додик заяви, че "Босна и Херцеговина може да не оцелее" до представянето на проекторезолюцията в ООН. Нещо повече, той не изключи развитието на събитията да доведе до обявяване на независимост на Република Сръбска.

В интервю за Euronews Сърбия Кристиан Шмид, върховен представител на ООН за Босна и Херцеговина, каза, че подобен ход едва ли ще бъде подкрепен от Белград.

Никой не трябва да поставя под въпрос териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина. Президентът Вучич никога не го прави. Той представлява държава, подписала Дейтънското мирно споразумение. Това никога не трябва да се поставя под въпрос, то е основата на мирното развитие в страната.

Кристиан Шмид – върховен представител на ООН за Босна и Херцеговина

Освен от Сърбия, Додик може да разчита на подкрепа от Будапеща и Москва. Държавните медии в Русия вдигнаха шум за вероятните последици от проекторезолюцията, наричайки я "опит на Запада да елиминира сърбите".