Европа

Милорад Додик иска да отцепи Република Сръбска от състава на Босна и Херцеговина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сепаратисткият лидер на босненските сърби в Босна и Херцеговина се зарече да продължи да отслабва своята страна до точката, в която тя ще се разпадне, въпреки уверенията на Съединените щати, че ще предотвратят подобен изход. Милорад Додик каза в интервю за Асошиейтед прес, че всеки опит за международна намеса за по-нататъшно укрепване на мултиетническите инстицуии на федерацията ще бъде посрещнат от решение за отделяне на босненските сърби.

 

Република Сръбска няма дилема, че от момента на прилагането на закона за собствеността, ще проведе парламентарно заседание и ще вземе решения. А то ще бъде да се оттеглим от въоръжените сили на Босна и Херцеговнина, от държавните съд и прокуратура, да ги обявим за противоконституционни и да забраним дейността им на територията на Република Сръбска.

Милорад Додик – президент на Република Сръбска 

Тъй като западните страни няма да се съгласят с каквато и да било промяна в статута на Босна и Херцеговина, следващата стъпка ще бъде обявяване на независимост на контролираните от сърбите райони на страната, уверява Додик.

 

Разбира се, американците няма да се съгласят с тези решения. Във втората фаза на този процес ще бъдем принудени да обявим пълна независимост. Тук съм пределно ясен. Знам какво означава това, не съм неразумен. Америка ще използва силата си. Какво от това? Ще се опитат да ликвидират Милорад Додик? Правили са такива неща по света в миналото. Но аз не се страхувам и няма да жертвам нашите национални интереси.

Милорад Додик – президент на Република Сръбска 

Над 100 хиляди души бяха убити и над 2 милиона прогонени от домовете им по време на войната в Босна през 1992-1995 г, когато подкрепяните от Белград босненски сърби се опитаха да създадат „етнически чист“ регион с цел да се присъединят към съседна Сърбия. Постигнатото в края на 1995 г Дейтънско мирно споразумение раздели Босна на два административно-етнически субекта – Република Сръбска и Босненско-хърватска федерация. Те получиха широка автономия, но останаха свързани с някои споделени мултиетнически институции, например въоръжени сили и съдебни органи.

Милорад Додик твърди, че сърбите в Република Сръбска имат съзнанието, че предстоящите години ще оформят сръбско национално обединение и нищо нямало да попречи на това. Сепаратистският лидер, който е обект на британски и американски санкции заради политиката си, е подкрепян от Русия.

Има страхове, че Москва се опитва да дестабилизира Босна и останалата част от региона, за отклони поне малко вниманието на света от войната си в Украйна.